U tijeku je drugi ciklus edukacija o EU fondovima i razvoju za polaznike s područja Vrsara u sklopu projekta ORSA-Platforma za razvoj Vrsara kojim Općina Vrsar nastoji ukloniti razvojne prepreke i stvoriti preduvjete za provođenje EU i drugih projekata kojima će se ubrzati razvoj zajednice. Nakon što su u sklopu prvog ciklusa polaznici učili o upravljanju projektnim ciklusom na primjeru državnih poticaja i pretpristupnih fondova, na drugom ciklusu uče na primjeru projekata za strukturne i investicijske fondove koji su se Hrvatskoj otvorili ulaskom u Europsku uniju.

U edukaciju je uključeno 16 polaznika koji su se ovaj vikend okupili u općinskoj vijećnici. Organizator edukacije je tvrtka Pametan rast, a predavači drugog ciklusa su konzultanti Stefania Skender, direktorica tvrtke Pametan rast i Mladen Vojković, direktor tvrtke MMV savjetovanje za razvoj. Na praktičnim radionicama uz djelatnike Općine Vrsar sudjeluju i djelatnici tvrtke Montraker, djelatnici turističkih tvrtki, studenti i mladi koji su tek diplomirali, a kojima Općina Vrsar u sklopu svoje dugogodišnje politike ulaganja u mlade na ovaj način osigurava pristup znanju i vještinama iz lokalnog razvoja kako bi im pomogla da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Polaznici će na kraju drugog ciklusa svoje projekte predati predavačima na ocjenjivanje i nakon obrane završnog rada dobiti uvjerenje o pohađanju i mogućnost nastavka sudjelovanja u razvojnim aktivnostima Općine Vrsar, tvrtke Montraker i drugih organizacija s područja Vrsara te sa stečenim znanjem na taj način doprinositi lokalnom razvoju i kvaliteti života svojih sugrađana.

Polaznici su izrazili zadovoljstvo ovakvim načinom rada, a predavači su najavili studijski posjet susjednoj Sloveniji radi upoznavanja s primjerima dobre prakse iz prve ruke i povezivanja Općine Vrsar sa zajednicama čije su razvojne vizije kompatibilne s onom vrsarskom.

Edukacije su i ovaj put besplatne za sve polaznike, a tvrtka Pametan rast je u sklopu svoje misije promicanja socijalnog poduzetništva gradanima Vrsara darovala projekt Vrsar govori u sklopu kojeg će Vrsaranima svoje znanje kroz razne tematske radionice prenositi renomirani stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.