img-help-epaleEPALE je nova, višejezična zajednica stručnjaka otvorenog tipa koju financira Europska komisija, kao najnoviju inicijativu u sklopu trajne obveze za poboljšanje kvalitete obrazovnih usluga za odrasle u Europi. O politici EU-a o obrazovanju odraslih više možete pročitati ovdje.

Stranica je posebno osmišljena kako bi bila zanimljiva učiteljima, instruktorima, istraživačima, akademskom osoblju, donositeljima politika i svima drugima koji profesionalno sudjeluju u obrazovanju odraslih diljem Europe.

Budući da su EU i države članice prepoznale važnost cjeloživotnog učenja, usvojen je cilj da se do 2020. godine na razini cijele Europe 15 % odraslih osoba uključi u programe cjeloživotnog učenja – no većina je zemalja još uvijek daleko od ostvarenja tog cilja. To je istaknuto u Europskom programu za obrazovanje odraslih, zajedno sa željom za poboljšanje kvalitete i širom dostupnošću obrazovnih mogućnosti.

Europska komisija prepoznaje činjenicu da je moguće učiniti mnogo više kako bi se pomoglo stručnjacima diljem Europe da zajedno rade i uče, i to je razlog za razvijanje ove višejezične zajednice. Uklanjanjem jezičnih barijera olakšava se otvorena razmjena materijala, alata, izvora i ideja i podupire promicanje dobre prakse, a time se ujedno pomaže u podizanju standarda.

EPALE je još u fazi razvoja te nastoje osigurati da u mogućnosti mogu pružiti sve što od takve zajednice želite. Zato pozivaju stručnjake za obrazovanje odraslih da pomognu oblikovati sadržaj stranica. Anketiranje traje do 15. srpnja 2014. godine.

Izvor: http://ec.europa.eu/epale/hr