S obzirom na ovisnost Europske unije o uvozu energenata, Europska komisija zalaže se za novu europsku strategiju energetske sigurnosti EU-a. Među njezinim glavnim točkama su: povećanje raznolikosti vanjskih izvora opskrbe energentima, poboljšanje energetske infrastrukture, dovršenje unutarnjeg energetskog tržišta EU-a te štednja energije. U strategiji se ističe i potreba za koordiniranjem odluka koje se donose u okviru nacionalnih energetskih politika, kao i važnost jedinstvenog nastupa u pregovorima s vanjskim partnerima.

Ova strategija nadovezuje se na napredak koji je ostvaren nakon plinske krize 2009. godine. Čelnici država i vlada EU, a na sastanku Europskog vijeća 26. i 27. svibnja raspravljalo se o prijedlozima Komisije uključujući mjere za osiguranje neometane opskrbe tijekom sljedeće zime.

„U razdoblju nakon plinske krize 2009. EU je učinio mnogo u pogledu povećanja svoje energetske sigurnosti. Ipak, i dalje smo u ranjivom položaju. Zbog situacije u Ukrajini ponovno je to pitanje došlo u prvi plan. Uzevši u obzir ukupnu razinu ovisnosti o uvozu energenata koja je viša od 50 % potrebni su daljnji koraci. Komisija je danas iznijela sveobuhvatnu strategiju o kojoj će čelnici EU-a raspravljati u lipnju.“, rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.

Günther Oettinger, europski povjerenik za energetiku rekao je kako EU želi održavati snažna i stabilna partnerstva s važnim opskrbljivačima, ali da pritom ne postane žrtva političkih i trgovinskih ucjena. „Europska unija i njezine države članice pred sobom imaju dugačak popis zadataka, a važno je postati solidarniji prema izloženijim državama članicama.“, dodaje.

Komisija je radi osiguranja neometane opskrbe ove zime predložila je sveonuhvatne procjene rizika (stres-testovi). One bi se provodile na regionalnim razinama ili na razini EU-a simuliranjem prekida u opskrbi plinom. Cilj je provjera načina na koje se energetski sustav može prilagoditi rizicima u sigurnosti opskrbe te na temelju toga razviti planove intervencije i sigurnosne mehanizme.

Nacrt  strategije energetske sigurnosti možete pročitati ovdje.

Izvor: http://www.eu-projekti.info/