U razdoblju od 2007. do 2013. godine Hrvatska je iskoristila 85,6 posto sredstava dostupnih kroz projekte financirane iz pretpristupnih fondova EU. Pri tome je ugovoreno 97,3 posto predviđenih sredstava, a ostvareno je 95,3 posto predviđenih rezultata projekata. Takve je rezultate pokazalo istraživanje o sredstvima IPA programa za potpore projektima privatnih i javnih organizacija u RH dodijeljenim kroz natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava.

Kroz IPA programe dodijeljeno je preko 103 milijuna eura, a prosječni iznos potpore po projektu iznosio je nešto više od 179 tisuća eura. Od odobrenih sredstava 67 posto dodijeljeno je javnim institucijama, dvadesetak posto privatnim neprofitnim organizacijama, te 11,8 posto privatnim profitnim organizacijama. Gledajući uspješnost iskorištavanja po županijama, najuspješnije u privlačenju bespovratnih sredstava bile su organizacije s područja Grada Zagreba (30,35 posto ukupno ugovorenog iznosa) i Osječko-baranjske županije (10,75 posto), dok su na začelju Krapinsko-zagorska (1,14 posto) te Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija (1,25 posto). Sveukupno, u kontinentalnu Hrvatsku otišlo je 78,5 posto svih ugovorenih bespovranih sredstava iz IPA-e ili gotovo 81 milijun eura, dok je u jadransku svega 20-tak posto ili 21,3 milijuna eura.

Istraživanje je obuhvatilo 390 od ukupno 576 projekata iz sve četiri komponente IPA programa (bez IPARD-a i programa prekogranične suradnje) za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, kroz tzv. grant sheme, na koje se odnosi nešto više od 20 posto ukupne vrijednosti programa IPA.

Rezultati istraživanja iznenadili su i najoptimističnije, a posebice je pozitivno da je i percepcija korisnika EU sredstva pozitivna te njih gotovo 75 posto planira ili želi ponovno sudjelovati u EU projektima.

Autor: Tea Plenar

Izvor: www.cedra.hr