Na prvom susretu svih mentora i predavanju konzultantske kuće People First iz Velike Britanije koji su održani u petak 02. veljače u prostorima HUP-a, sudjelovala je i direktorica tvrtke Pametan rast Stefania Skender u ulozi mentorice mladim studentima.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je Inicijativu privatnog sektora za mlade kojom kroz suradnju s privatnim poduzećima, profesionalnim udrugama žena i obrazovnim ustanovama želi mladima omogućiti stjecanje praktičnih znanja i vještina tijekom školovanja kako bi se povećali njihovi izgledi za zapošljavanje. Unutar 18 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje Inicijative privatnog sektora za mlade, cilj je za 100 studenata omogućiti kvalitetnu izobrazbu na radnom mjestu kako bi stekli vještine s kojima u budućnosti mogu uspješno konkurirati na tržištu rada i napredovati u karijeri.

Inicijativa je osmišljena kao odgovor na problem neusklađenosti vještina mladih ljudi s potrebama tržišta rada i ograničenosti gospodarskih mogućnosti za žene u tranzicijskom gospodarstvu. Kroz Inicijativu privatnog sektora za mlade primjenjivat će se dva modela učenja utemeljenog na radu – studentska praksa i mentorstvo.

Poslodavci, obrazovne institucije i profesionalne udruge zajedno će mladima u dobi između 18 i 25 godina otvoriti mogućnost za odlazak na studentsku praksu u vodeće tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, a dodatno će kroz program mentorstva mladim ženama biti osigurana podrška uspješnih poslovnih žena s ciljem da im svojim savjetima, podrškom i znanjem pomognu u planiranju i započinjanju karijere te svladavanju prepreka s kojima su žene suočene na tržištu rada i u razvoju karijera.

U Inicijativi će sudjelovati:

  • Ekonomski i Agronomski fakultet u Zagrebu,
  • Visoka poslovna škola PAR – Rijeka,
  • Ekonomski fakultet u Rijeci,
  • Ekonomski fakultet u Puli,
  • Ekonomski i Pravni fakultet u Osijeku,
  • Ekonomski fakultet u Splitu i
  • Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Njihovi studenti i polaznici će uz posredovanje HUP-a dobiti priliku za praksu u trajanju od najmanje šest tjedana, uz naknadu, u sljedećim tvrtkama: Agrokor, Atlantic grupa, Erste banka, Hrvatska elektroprivreda, Ina, Orbico, Podravka, Privredna banka Zagreb, Raiffesinen banka Zagreb, Spar Hrvatska i Zagrebačka banka.

Kao komplementaran programu studentske prakse program mentorstva za mlade žene provodit će se u suradnji s Hrvatskom udrugom poslovnih žena (KRUG), Hrvatskom udrugom žena u pravnoj profesiji te Bazom poslovnih žena u Hrvatskoj.

Sve informacije o Inicijativi privatnog sektora za mlade dostupne su na internetskim stranicama HUP-a, www.hup.hr

Izvor teksta i fotografije: Hrvatska udruga poslodavaca