Četiri lokalne akcijske grupe iz Istre dobit će 35 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede.

Dio je to od ukupno 463 milijuna kuna koja dobivaju 54 hrvatska LAG-a. Čak 90 posto tog novca su sredstva Europske unije, a ostalih 10 posto je potpora iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Ostatak raspoloživih sredstava javne potpore od 26,9 milijuna kuna će se dodijeliti naknadno, temeljem sustava nagrađivanja, koje će odrediti Upravljačko tijelo nakon provedenog savjetovanja s predstavnicima LAG-ova.

Sav taj novac, 463 milijuna kuna, će državna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju rasporediti poljoprivrednicima do 2020. godine, a temeljem natječaja koje će LAG-ovi početi raspisivati od ove godine.

Milijuni za poljoprivrednike

U Istri će najviše biti raspoređeno LAG-u Središnja Istra, čak 9,82 milijuna kuna. Stručna suradnica za odnose s javnošću tog LAG-a, Roberta Krivičić najavljuje da će prvi natječaj raspisati u ljeto 2017. godine. Pored brojnih stavki koje namjeravaju financirati s tim novcima ona je istaknula sljedeće: “razvoj poljoprivrednih gospodarstva, za mehanizaciju, za mlade poljoprivrednike, za male poljoprivrednike i za njihov razvoj…”. Dio novca rasporediti će za samo funkcioniranje LAG-a Središnja Istra i za suradnju s drugim LAG-ovima. Primjerice, istarski LAG-ovi surađuju na projektu Domaće od malih nogu koji za koji planiraju povećanje i uvođenje lokalnih namirnica u vrtiće i škole.

LAG Sjeverna Istra će financirati razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava i novo sudjelovanje u sustavima kvalitete za što im je dodijeljeno 7,7 milijuna. 

LAG-u Istočne Istre namijenjeno je 8,6 milijuna kuna. Ponosno ističu i najavljuju prvi natječaj koji će ići za razvoj malih OPG-ova i nada se da će biti objavljen već na proljeće. Uslijedit će natječaji za potporu ulaganja u poljoprivredno gospodarstvo. Zatim, za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnih utjecaja na okoliš.

LAG-u Južne Istre namjenjeno je 8,94 milijuna te tim novcem će financirati mlade poljoprivrednike tj. financirati će opremanje te razvoj prerade i proizvodnje. Novac će davati za diverzifikaciju, da se pored poljoprivrede bave turizmom i da naprave kušaone.

LAG-ovima je dodijeljen novac za provedbu podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije (provedba LRS); podmjere 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a i podmjere 19.4. Tekući troškovi i animacija iz PRR 2014. – 2020. Hrvatski LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave s 6.161 naseljem, te se u područjima djelovanja LAG-ova nalazi više od 2,2 milijuna stanovnika u ruralnim prostorima.

Izvor: www.glasistre.hr
Izvor fotografije: google