Nacionalnim programom pomoći sektoru vina 2014. – 2018., detaljno su razrađene mjere potpore koje će se financirati sredstvima Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske tijekom petogodišnjeg razdoblja 2014. – 2018. „Vinska omotnica“ odobrena Republici Hrvatskoj iznosila je 11.885.000,00 Eura godišnje za razdoblje od 2014. do 2016. godine, dok za 2017. i 2018. godinu iznosi 10.832.000,00 Eura.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je listu korisnika za pojedine mjere zaključno s 2017. godinom. U razdoblju od 2014. godine do danas najviše prijavljenih korisnika i dodijeljenih sredstava dodijeljeno je u sklopu mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina ukupno je financirano 170 projekata, slijedi mjera Promidžba na tržištima trećih zemalja s 63 projekta te Restrukturiranje i konverzija vinograda 43 projekta. Najveći interes bio je u sklopu mjere Ulaganja u vinarije i marketing, najviše prijavljenih projekata i dodijeljenih bespovratnih sredstava dodijeljeno je vinarijama s područja Istarske županije. Udio ukupnih dodijeljenih sredstava iznosi 18% u odnosu na ostatak Hrvatske. Nakon Istarske županije slijede Požeško – slavonska županija i Osječko – baranjska županija.

Nema sumnje da je vinska regija Istra zbog klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari  prepoznata u cijelom Svijetu i nesumnjivo najnaprednija hrvatska vinska regija. Istra je u 2017. godini svrstana u top 10 najboljih vinskih destinacija Europe prema European Best Destination, to je priznanje još jedna potvrda kako je istarska vinska scena jedna od najpopularnijih vinskih odredišta u regiji.

Vinari Istarske županije za financiranje projekata ukupne vrijednosti 75.714.544,18 kn, u sklopu mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina, povukli su 24.941.908,81 kn bespovratnih sredstava iz Europske unije. Odobreno je ukupno 33 projekta kojim su se obnovili podrumi i izgradili podrumi, opremili s novom opremom i novom tehnologijom. Kojim vinarijama su odobrena bespovratna sredstva možete vidjeti na infografici.

Izmjene Pravilnika svih mjera donose bolje uvjete korisnicima.  Jedna od važnijih izmjena svakako je povećanje iznosa predujma do 80% vrijednosti odobrene potpore. Također, u Program je uvrštena i nova mjera „Informiranje u državama članicama“. Kroz nju će organizacije ili udruženja proizvođača vina moći u 50%-tnom iznosu od najviše 50.000 Eura sufinancirati sudjelovanje na sajmovima i izložbama te u informativnim kampanjama i oglašavanju u medijima u pogledu sustava zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te odgovorne konzumacije vina.

Trenutno su aktivne tri mjere iz Programa:
Mjera Ulaganja u vinarije i marketing vina za ulaganja u kupnju novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti. Rok za podnošenje prijava je do 1. lipnja 2018.
Mjera Promidžba na tržištima trećih zemalja za ulaganja u odnose s javnošću, promociju i marketing, u izradu i distribuciju promotivnih materijala za tržišta trećih zemalja, sudjelovanje na sajmovima i drugim događajima itd. Rok za podnošenje prijava je do 30. svibnja 2018.
Mjera Restrukturiranje i konverzija vinograda za ulaganja vezana uz zamjenu sorte/sorata i/ili  premještanje vinograda i ulaganja prihvatljiva u okviru poboljšanja vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom. Rok za podnošenje prijava je do 15. lipnja 2018.

Više o aktivnim natječajima:
Ulaganja u vinarije i marketing vina
Promidžba na tržištima trećih zemalja
Restrukturiranje i konverzija vinograda

Treba Vam pomoć u pripremi natječajne aplikacije? Javite nam se na info@pametanrast.hr.