Zbog brojnih upita o mogućnostima zaposlenja u zemljama-članicama Europske unije, odlučili smo za vas sastaviti kratak pregled mogućnosti. 

U lipnju 2010. godine donesena je Strategija Europa 2020 u kojoj su objavljeni temeljni ciljevi koji se planiraju ostvariti do 2020. Neki od njih su: postizanje 75-postotne zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 i 64 godine, smanjivanje broja osoba u riziku od siromaštva za 20 milijuna te smanjivanje broja učenika koji prekidaju školovanje za 10%, uz istovremeno povećanje broja visokoobrazovanih mladih (30-34 godine) na barem 40%. Ukratko ciljevi su stvaranje novih radnih mjesta i poticanje obrazovanja građana. Kako svaka država EU sama odlučuje o svojoj politici zapošljavanja, zadaća EU je da objavljuje smjernice, podupire određene mjere država, sakuplja usporedive podatke vezane uz ključne indikatore, usuglašava zajedničke prioritete te potiče međusobno učenje kako bi se ovi temeljni ciljevi i ostvarili.

Svaki građanin EU ima pravo raditi pod jednakim uvjetima u bilo kojoj zemlji članici kao i stanovnik te zemlje. Ako imate želju raditi u drugoj zemlji članici, najkorisnija će vam biti web-stranica Europske komisije za mobilnost i zapošljavanje EURES. Tu se objavljuju slobodna radna mjesta u zemljama članicama te se mogu saznati i druge važne informacije vezane uz zapošljavanje u drugoj zemlji (npr. koji su vam dokumenti potrebni, informacije o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, porezima, itd.). Ukoliko se o mogućnostima želite informirati uživo, tada posjetite jedan od ureda EURESA koje možete pronaći u područnim uredima Zavoda za zapošljavanje u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Osim EURES-a postoje i drugi portali, kao što su ENIC-NARIC i Euroguidance, koji nude korisne informacije o zapošljavanju u zemljama Europske unije. Euroguidance je europska mreža nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Među najtraženijim zanimanjima u zemljama EU su: liječnici i medicinske sestre, inženjeri elektrotehnike, kemije, rudarstva, građevinarstva, računalstva ili programeri računalnih sustava

Većini građana najprivlačniji je posao u EU institucijama zbog visokih plaća koje se kreću oko 2,500 do 4.300 eura uz moguće dodatke za npr. putne troškove, troškove stanovanja, obrazovanje djece i sl. Jednom godišnje organiziraju se javni natječaji za radna mjesta asistenata, administratora i za lingviste. Testiranja su vrlo zahtjevna, konkurencija je velika, pa je dobra priprema od velike važnosti. Zato i razne tvrtke organiziraju pripreme kandidata za takve natječaje. Više o mogućnostima zaposlenja u institucijama EU možete saznati ovdje, a ukoliko želite saznati kako izgleda dan osobe koja radi za Vijeće Europe, pogledajte video s youtube-kanala EU careers. Kliknite ovdje.

No, s obzirom na to da je misija Pametnog rasta jačati Hrvatsku-osobu po osobu, organizaciju po organizaciju i grad po grad-u nekim od svojih idućih članaka ćemo pisati o tome kako do posla u Hrvatskoj u nadi da će se čim više ljudi ipak opredijeliti za ostanak u Lijepoj Našoj.

Dunja Roić, mag. iur.

Izvor fotografije: ec.europa.eu