STUDIJA SLUČAJA – Klijent je osnovao j.d.o.o, pa na temelju naše Investicijske studije kao poduzetnik – početnik dobio pismo namjere Hamag Investa, a na temelju njega i kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak s kamatom od svega 2% (subvencija Ministarstva poduzetništva). Klijent je također zatražio i dobio podršku prilikom sastavljanja (pred)ugovora, komunikacije s nadležnim tijelima, pregovora s prodavateljem plovila i porezno – poduzetničko savjetovanje u nizu područja npr. problematika vezana uz porez na dodanu vrijednost.
Hamag će za poduzetnički poduhvat ovog mladog novog poduzetnika (33 godine) banci jamčiti za 80% vrijednosti investicije, za preostali se iznos investicije HBOR osigurao plovilom. U nastavku vlasnik i direktor tvrtke objašnjava kako se odvažio na otvaranje tvrtke, kako je čitavi proces tekao i što ga dalje čeka. Tvrtka Blue game će se baviti pretežito sportsko-ribolovnim turizmom odnosno Big game fishingom, oblikom ribolova u kojem se uhvaćenu ribu (pretežito tunu) neozlijeđenu vraća u more (catch/release). Lokacija projekta je Šibensko-kninska županija.

Što Vas je potaknulo na otvaranje vlastite tvrtke i kako je tekao proces osnivanja? 
Duže sam vrijeme bio na zavodu za zapošljavanje. Milijun ideja čovjeku svakodnevno prolazi kroz glavu i  nešto sam morao odabrati i krenuti. Krenuo sam u realizaciju nakon ljeta 2013. da bih za sljedeću sezonu bio spreman. Najviše vremena mi je oduzelo istraživanje tržišta nabave i tržišta prodaje, gotovo godinu dana sam prikupljao potrebne informacije. Nakon kontakta sa timom Pametnog rasta i naručivanja Investicijske studije koja je preduvjet za traženje jamstva Hamaga i kredita od HBOR-a, dostavio sam im tražene informacije. Studija je bila gotova u roku od 20 dana i predana u moje ime u Hamag Invest, a nakon malo više od dva tjedna dobio sam i pozitivan odgovor iz Hamag Investa.  Proces osnivanja j.d.o.o-a je vrlo jednostavan, traje dva do tri tjedna i moram napomenuti da su sve službe bile vrlo korektne i učinkovite.

Kako je tekla suradnja s timom Pametnog rasta?
Što reći o timu koji je mi je dao nadu za bolje sutra, stekli su moje potpuno povjerenje i siguran sam kako ćemo ponovo surađivati. Uz Studiju su mi isporučili i jednu powerpoint-prezentaciju u kojoj su ukratko pojasnili sve bitno-što je studija pokazala, na koje ju sve načine mogu koristiti osim za dobivanje jamstva i kredita itd. Velike zasluge timu Pametnog rasta.

Što Vas dalje čeka?
Upravo sam dobio kredit HBOR-a putem poslovne banke, a raspitujem se i o potporama za (samo)zapošljavanje koje nudi HZZ. Planiram, naime, zaposliti još dvije osobe i bilo bi dobro kada bi mi Hrvatski zavod za zapošljavanje subvencionirao plaće djelatnika i/ili pružio dodatnu savjetodavnu i drugu podršku meni kao vlasniku i direktoru tvrtke. Uz pomoć Pametnog rasta planiram prijavljivanje i na EU fondove.

Što biste poručili ostalima koji tek razmišljaju o samozaposlenju?
Moram reći kako sam ja povremeno još uvijek skeptičan i potkrade mi se pesimizam. Međutim, uvidio sam kako ne valja čekati da se stvari riješe same od sebe. Shvatio sam da bolje sutra neće doći dok ga sam ne stvorim. Istina je da rizik postoji i da treba uložiti i vremena i financija, ali moj rizik koji i nije bio strašno velik, a već se isplatio. Potrebno je imati samo malo vjere u sebe.
Razgovarala: Stefania Skender, direktorica