Početkom godine usvojen je Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine u sklopu kojeg je za vinare i vinogradare izdvojeno 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijuna eura godišnje.

U razdoblju od 2019. do 2023. godine Program će se provoditi kroz četiri mjere:

 1. Informiranje u državama članicama – kroz davanje potpora za informativne kampanje vezane uz vino u državama članicama EU
 2. Promidžba na tržištima trećih zemalja – kroz davanje potpora za promidžbene aktivnosti vinara na trećim tržištima
 3. Restrukturiranje i konverzija vinograda – kroz davanja potpora za promidžbene aktivnosti vinara na trećim tržištima
 4. Ulaganja – kroz davanje potpore za investicijska ulaganja u izgradnju podruma i nabavku opreme

Novim Programom uvedena su administrativna rasterećenja te je isti prilagođen potrebama vinara i vinogradara. Stoga, uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama s intenzitetom potpore od 80% od razine maksimalno prihvatljivih troškova. Nadalje, s ciljem bržeg protoka financijskih sredstava u projektu uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu. Posebno se unaprijedila mjera Rekonstrukcija i konverzija vinograda u kojoj je povećan intenzitet na 75%, uvedena je i nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine te mogućnost pokrića troškova korisniku kojim se nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova koje je sam proveo (bez podloge računa) što u prijašnjem programu nije bilo moguće.

Indikativan plan objave natječaja:

Trenutno je otvorena mjera Informiranje u državama članicama kojom je moguće provoditi informativne aktivnosti o odgovornoj konzumaciji vina i rizika povezanih sa štetom konzumacije vina te aktivnosti u pogledu zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 100.000 eura, a intenzitet potpore iznosi 80%.

Svrha Mjere jest provođenje informativnih aktivnosti kojima se vino pozicionira kao dio zdrave prehrane i modernog životnog stila, jača svijest ljudi prema odgovornom obrascu pijenja, informira potrošače o obilježjima vinorodnih područja Hrvatske, osobinama hrvatskih vina sa zaštićenom oznakom izvornosti i općenito o EU sustavu kvalitete vina – zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, osobito o uvjetima i učincima s obzirom na posebnu kvalitetu, ugled ili ostale značajke koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla.

Korisnici sredstava za mjeru Informiranje u sklopu mjera Nacionalnog programa mogu biti:

 1. stručne organizacije uključene u sektor vina,
 2. organizacije proizvođača vina,
 3. udruženja organizacija proizvođača vina,
 4. privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača,
 5. sektorske organizacije uključene u sektor vina i
 6. javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika Državnog proračuna.

Prihvatljive aktivnosti:

 1. Sudjelovanje u informativnim kampanjama
 2. Sudjelovanje na događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili od značaja za Uniju
 3. Oglašavanje u medijima na tržištu država članica
 4. Izrada i distribucija informativnih materijala za tržište država članica
 5. Administrativni troškovi i troškovi osoblja

Prihvatljivi su troškovi poput najma prostora, opreme i pribora, kupnje opreme i pribora, opremanje i aranžiranje prostora za informiranje, hotelski smještaj, dnevnice, prijevoz, usluge različitih stručnjaka itd. Popis svih aktivnosti i pripadajućih troškova možete pronaći ovdje.

Rok za podnošenje prijava za mjeru traje do 28.2.2019. godine.

Niste sigurni da li je Vaš projekt prihvatljiv? Ne znate odakle krenuti?
Mi znamo, kliknite ovdje, ispunite kratki upitnik i zatražite svoju preliminarnu analizu!

Kvalitetna priprema projekta ključna je za uspješnost dobivanja bespovratnih sredstava. Za sva dodatna potanja stojimo Vam na raspolaganju, pišite nam info@pametanrast.hr.