Europska komisija najavila je Europski tjedan programiranja koji će se po drugi put održati i to od 11. do 17. listopada 2014. godine. Programiranje je prisutno svugdje i od temeljne je važnosti za razumijevanje hiperpovezanog svijeta.

Cilj ovog programa je približiti drugima programiranje, učiniti ga transparentnijim, demistificirati povezane vještine i okupiti sve motivirane ljude u zajedničkom učenju.

Riječ je o civilnoj inicijativi mladih savjetnika potpredsjednice EK, Neelie Kroes koja je privukla potporu različitih pokreta za poticanje programiranja i obrazovanja te velikih tehnoloških poduzeća u području IT-a s ciljem upoznavanja djece s programiranjem te pružanja potpore za izobrazbu učitelja. „Naši životi su danas digitalni, stoga su posebno mlađim generacijama potrebne digitalne vještine poput programiranja. U bliskoj budućnosti ono će biti ključno za stjecanje dobrih poslova i neophodno za osnivanje poduzeća.” – izjavila je Neelie Kroes.

Kako možete sudjelovati u Europskom tjednu programiranja?

Sva djeca, tinejdžeri i odrasle osobe mogu sudjelovati u događanjima programiranja, programeri mogu organizirati radionice u lokalnim školama ili društvenim centrima, nastavnici koji se bave programiranjem mogu pak držati sate programiranja, dijeliti nastavne planove i organizirati radionice za kolege, svoje učenike i njihove roditelje, poduzetnici i neprofitne organizacije mogu biti domaćini radionica programiranja, dati svoje osoblje na raspolaganje kao trenere za međusobno osposobljavanje te sponzorirati događanja povezana s programiranjem.

Više informacija o samom programu, možete pronaći na web stranici: http://codeweek.eu/.

Izvor fotografije: Google images