Tvrtka Pametan rast je s ciljem ispitivanja vlastitog potencijala za rast sudjelovala u istraživanju u okviru projekta “Razvoj i primjene modela za procjenu potencijala za rast malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj” voditeljice prof.dr.sc. Nataše Šarlije, koji se izvodi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji s istraživačima Odjela za matematiku i FINA-om, a kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

Rezultati Pametnog rasta su natprosječno dobri te je tvrtka svrstana u 10% hrvatskih poduzeća s najvećim potencijalom za rast unutar djelatnosti poslovnog savjetovanja.

Pametanrast_2 Pametanrast_1

Izvor: Isječak iz Izvješća tvrtke Pametan rast

Projektni tim projekta “Razvoj i primjene modela za procjenu potencijala za rast malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj” je pojasnio kako ispitati potencijal za rast znači prepoznati rast prije no što se on zaista dogodio. Takva informacija može poticajno djelovati na budući razvoj poduzeća. Nadalje, ako poduzeće u sasvim ranoj fazi prepozna da postoji potencijal za rast, veće su šanse da će se rast realizirati. Ako poduzeće ima vrlo nizak potencijal za rast, a ima ambicije za rastom, može poduzeti određene aktivnosti koje će potaknuti potencijal. Rast se ne događa slučajno, ima veze s karakteristikama poduzeća, strategijama koje provodi i odlukama koje dovode do rasta.

Napisala: Stefania Skender, direktorica