Pokretanje posla – 10 stvari o kojima vrijedi razmisliti
Ukoliko razmišljate o pokretanju posla, razmislite o najmanje sljedećih 10 stvari:

Pravilo 1: OD NIKOGA SE NE DAJTE SE ZASTRAŠITI, ALI SVIH SASLUŠAJTE
Ne vjerujte ljudima koji Vam kažu da ne možete (možete, samo je pitanje na koji način i kada), ali ih saslušajte jer i oni unatoč svojoj tendenciji prenaglašavanja negativnog nešto znaju.

Pravilo 2: NIŠTA NE PODUZIMAJTE BEZ PROVEDIVOG POSLOVNOG PLANA
Svakako izradite poslovni plan (poželjno uz pomoć stručnjaka). Neka se isti temelji na kvalitetnoj analizi tržišta. I, zapamtite – svatko može napisati poslovni plan koji dobro izgleda, ali poanta je da isti bude provediv. Nemojte (Vi ili konzultant) napuhavati podatke. Ukoliko projekt u svom trenutnom stanju ne djeluje pretjerano perspektivno, radije se potrudite pronaći bolju nišu na tržištu. Koliko god potraga trajala.

Pravilo 3: POSAO PRETVORITE U HOBI NA NEKO  VRIJEME
Unaprijed se pomirite s time da ćete raditi vikendom i navečer i da uglavnom nećete imati vremena za hobije barem x godina (3-5 u pravilu, ali to ovisi o vrsti i o veličini projekta). Tržište nikoga ne mazi. Ako niste spremni svom poslovnom poduhvatu pristupiti disciplinirano i u njega uložiti ozbiljan rad te ga na neko vrijeme pretvoriti u svoj jedini hobi, radije se u njega ne upuštajte.

Pravilo 4: VODITE BRIGU O SVOM ZDRAVLJU jer Vi ste svoj najvrjedniji resurs 
Nikako nemojte zanemariti san, pravilnu prehranu i tjelovježbu.

Pravilo 5: SPREMNO PRISTANITE NA SVAKI IZAZOV I REDOVITO SE SUOČAVAJTE SA SVOJIM STRAHOVIMA I SLABOSTIMA
Ne pokušavajte na druge prebaciti poslove koji su Vam mrski. U većini slučajeva neće biti moguće nekoga zaposliti u prvo vrijeme, no vlastiti posao je prilika da prevaziđemo svoje strahove i usavršimo ona znanja i vještine u kojima smo slabiji. Svaki poduhvat je jak onoliko koliko je njegov pokretač sposoban sebe ojačati novim znanjima i vještinama svaki put kada se za tim ukaže potreba (gotovo svakog dana:). Pripremite se na to da ćete u prvo vrijeme sami raditi gotovo sve.

Pravilo 6: ZATRAŽITE VANJSKU POMOĆ KADA JE TO POTREBNO
Ipak pazite da ne upadnete u drugu krajnost – ne valja pokušati sam raditi baš sve. Iznimno je npr. važno pronaći pouzdanog knjigovođu i konzultanta da Vas npr. savjetuje prilikom refinanciranja postojećih obaveza, pregovora s bankom, da Vam izradi poslovni plan, prijavu za Poduzetnički impuls…Ukoliko ne možete platiti puni iznos, pitajte je li moguće postići nekakav dogovor npr. ukoliko imate afiniteta za analizu i planiranje – sami izradite svoj poslovni plan, a konzultant neka Vas samo nadgleda. S obzirom na to da nemate sredstva potrebna za opsežnija istraživanja, morat ćete se svakako koristiti metodom pokušaja i pogrešaka. No, neka to ipak ne bude u ključnim stvarima. Pravi savjet u početku je obično presudan za uspjeh.

Pravilo 7: TEMELJITE SVOJ POSAO NA VLASTITIM ZNANJIMA I VJEŠTINAMA
Temeljite svoj poslovni poduhvat na vlastitim znanjima i vještinama. Što se za vođenje posla manje morate oslanjati na vanjsku pomoć, tim bolje.

Pravilo 8: NE ZABORAVITE NA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Recite svojim osobama od povjerenja na što se spremate, a neposredno prije pokretanja posla i ostalima – telefonom, osobno, mailom, putem Facebooka…

Pravilo 9: NE KREDITNIM KARTICAMA
Izbjegavajte kreditne kartice.

Pravilo 10: U POČETKU SE VIŠE OSLANJAJTE NA SVOJU KREATIVNOST I POZNANSTVA, A MANJE NA VLASTITI NOVČANIK
Iskoristite svaku priliku za besplatan marketing koja Vam se pruža. Oslanjajte se više na kreativnost i poznanstva, a manje na trošenje ušteđevine (trebat će Vam kasnije:)

Namjeravate pokrenuti posao ili ste to već učinili? Koja su Vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

Ovdje možete pronaći naše prethodne članke:
O upravljanju rizicima
O donošenju odluka I
O donošenju odluka II
O idejama
Do posla u 5 koraka

Napisala: Stefania Skender, direktorica

Izvor fotografije: Google images