Karta državnih potpora – Prošlog je tjedna Europska komisija prihvatila hrvatsku kartu državnih potpora u razdoblju 2014. – 2020. u okviru novih smjernica o regionalnim potporama, koje je Komisija donijela u lipnju 2013. Novim smjernicama utvrđeni su uvjeti uz koje države članice mogu odobriti državne potpore poduzećima u svrhu regionalnog razvoja. Time se žele potaknuti rast i veća kohezija na jedinstvenom tržištu. S pomoću nove karte regionalnih potpora hrvatska će tijela moći odobravati državne potpore za regionalni razvoj u cijeloj zemlji kako bi potaknula rast i veću koheziju na jedinstvenom tržištu. Zahvaljujući karti olakšat će se provedba programa regionalnog razvoja koji se sufinanciraju sredstvima iz europskih strukturnih fondova.
U okviru hrvatske karte regionalnih potpora cijelo će državno područje Republike Hrvatske, kao regija s BDP-om koji je niži od 75 % prosjeka EU-a, biti prihvatljivo za odobravanje regionalnih potpora u razdoblju od 1. srpnja 2014. do 31. prosinca 2020. Kartom su određene i najveće razine potpore (tzv. intenziteti potpore) za početna ulaganja velikih poduzetnika u visini od 25 % ukupnog troška ulaganja u kontinentalnu Hrvatsku (gdje živi 67,05 % ukupnog stanovništva Hrvatske) i 35 % ukupnog troška ulaganja u jadransku Hrvatsku (gdje živi 32,95 % ukupnog stanovništa Hrvatske). U slučaju ulaganja malih i srednjih poduzetnika taj se postotak može uvećati za 20 postotnih bodova (mali poduzetnici) odnosno 10 postotnih bodova (srednji poduzetnici).
Prema smjernicama za regionalne potpore u razdoblju 2014. – 2020., područja čiji je BDP niži od 75 % prosjeka EU-a imaju prioritet pri dodjeli regionalnih potpora za ulaganja jer je njihova osnovna svrha poticati razvoj slabije razvijenih regija Europe.
Izvor: http://www.europski-fondovi.eu/
Slika: Google Images