Ministarstvo kulture Republike Hrvatske već osmu godinu za redom sufinancira aktivnosti hrvatskih kulturnih institucija koje sudjeluju u projektima programa Europske unije Kultura (2007. – 2013.). Program EU Kultura završio je krajem 2013. godine, ali će zato neki od višegodišnjih projekata započetih u okviru prethodnog programa završiti tek 2018. godine. Ministarstvo kulture od samog početka provedbe europskog programa stručno, ali i financijski pomaže hrvatskim kulturnim institucijama ne samo kod prijave europskih projekata već i u njihovoj realizaciji i to dodjelom financijskih sredstava putem Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura (2007. – 2013.).
Tako je u prethodnih sedam godina dodijeljeno nešto više od 3.780.000,00 kuna potpore hrvatskim projektnim partnerima koji sudjeluju u višegodišnjim projektima, a mehanizam gotovo izravne potpore sudionicima europskih projekata putem navedenog Pravilnika jedan je od rijetkih takvog oblika u zemljama Europske unije. Ovogodišnji iznos u proračunu Ministarstva kulture za sufinanciranje hrvatskih kulturnih institucija koje sudjeluju u projektima programa Kultura (2007. – 2013.) nešto je veći od prethodne godine i iznosi milijun kuna. Ove je godine tako ukupno financirano 16 hrvatskih kulturnih institucija koje kao vodeći partneri ili suorganizatori sudjeluju u 21 europskom projektu.

S obzirom da je ove godine s provedbom započeo novi sedmogodišnji program pod nazivom Kreativna Europa za čiju provedbu su nadležni Ministarstvo kulture (potprogram Kultura) i Hrvatski audiovizualni centar (potprogram MEDIA) u pripremi su i nova pravila za sufinanciranje hrvatskih institucija koje će sudjelovati u nekom od projekata programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a koja će uskoro biti objavljena na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.Popis projektnih partnera kojima je pružena financijska pomoć: http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/NAJNOVIJE%20NOVOSTI/Pravilnik%2…

Slika: Google Images