Tvrtka Pametan rast među odabranima od strane Agencije za mobilnost i programe EU – U tri intenzivna dana rada i druženja u sklopu osposobljavanja „CROSS OVER – dugoročna partnerstva unutar KA2“ Agencije za mobilnost i programe EU koje se od 25 – 27. rujna 2014. održalo u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici, 11 sudionika iz različitih sektora intenzivno je radilo na svojim projektnim idejama istovremeno učeći o Programu Zajednice Erasmus + koji obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Naglasak osposobljavanja je na Ključnoj aktivnosti 2 (KA2) – Suradnja za inovaciju i dobre prakse kojom se nastoji smanjiti nezaposlenost kao gorućeg problema mladih širom Europe kroz

  • širenje i povećanje razumijevanja strateških partnerstava,
  • uspostavljanje suradnja između sektora mladih i drugih sektora, poglavito poslovnog, s ciljem stvaranja pozitivnog učinka na sektor mladih,
  • omogućavanje stvaranja dugoročnih partnerstava i sl.

Najveći izazov je nedostatak dosadašnje suradnje između područja mladih i obrazovanja te poslovnog sektora što se ovim osposobljavanjem nastoji prebroditi.

Među polaznicima osposobljavanja su tako bili predstavnici tri razvojne agencije, jedne ustanove za obrazovanje odraslih, jedne gradske ustanove kulture, jednog pučkog otvorenog učilišta, dvije udruge, jedne tvrtke i jednog obrta iz svih krajeva Hrvatske kako bi se već na samom osposobljavanju potaknula razmjena znanja i suradnja među sektorima.

Na osposobljavanju su kao predstavnice tvrtke Pametan rast sudjelovale direktorica Stefania Skender, stručnjakinja za strateško planiranje i razvoj EU i drugih projekata, i Kelli Crise Kunej, stručnjakinja za razvoj kurikuluma temeljenih na inovativnim tehnikama podučavanja.

Rezultat osposobljavanja jest projekt radnog naziva Project Mayhem – Young people innovating for the future čiji je cilj razvoj inovativnih potencijala mladih kroz jačanje međugeneracijske, međusektorske i međunarodne suradnje.

Kao ključnu prepreku aktivnijem uključivanju poduzetnika u ovakve projekte i suradnju s drugim sektorima na rješavanju nezaposlenosti mladih, članovi tima su identificirali svakodnevnu borbu za opstanak na visokokonkurentnom tržištu koja iscrpljuje (gotovo) svo njihovo vrijeme i resurse. Izrazili su stoga zadovoljstvo ovakvom sustavnom podrškom koju Agencija za mobilnost osigurava polaznicima osposobljavanja sve do trenutka njihove prijave na natječaj koja je predviđena za veljaču 2015. godine.

Navedena se podrška, uz organizaciju osposobljavanja, sastoji i online – podrške prilikom daljnje razrade projektnih ideja putem e – maila, ali i putem alata Trello, besplatnog organizacijskog i komunikacijskog alata koji će polaznici osposobljavanja koristiti za međusobnu komunikaciju, za komunikaciju s predstavnicama Agencije za mobilnost i sa svojim projektnim partnerima.

S obzirom na to da se radi o besplatnom alatu koji je jednostavan za upotrebu, Trello mnogi poduzetnici već sada koriste za upravljanje svojim projektima.

Za pristup Trello – alatu kliknite ovdje.

Svim zainteresiranima se preporučuje da se o mogućnostima koje im nudi program Erasmus+. Više informacija pronađite na www.mobilnost.hr. Vodič za Program Erasmus + možete preuzeti ovdje.